De danske jøders flugt over Øresund
For 80 år siden – i oktober 1943 – tog 2. verdenskrig i Danmark pludselig en ny drejning, da nazisterne besluttede sig for, at også de danske jøder skulle sættes i koncentrationslejre.
Den 28. september 1943 beordrede Hitler deportationen af jøder iværksat, og natten mellem den 1. og 2. oktober blev aktionen sat i gang. Målet var, at alle danske jøder skulle fjernes. Heldigvis var mange blevet advaret om aktionen og havde allerede søgt mod den sjællandske østkyst for at blive sejlet i sikkerhed hos vores neutrale naboer i Sverige.
”Jødernes flugt i oktober 1943 var et drama, der udviklede sig fra dag til dag, fra time til time. Skæbnesvangre problemer opstod, de største vanskeligheder måtte overvindes. Hvorledes reagerede de mennesker, der blev hvirvlet ind i begivenhederne, hvorledes var den enkeltes holdning? Hvilke beslutninger, truffet af mennesker, og hvilke tilfældigheder afgjorde, hvad der skete? Ofte beroede det helt på tilfældet, om en flygtning blev reddet eller ikke.”
(citat fra Christian Tortzens bog “Gilleleje oktober 1943. Under jødernes flugt for nazismen“)
Redningen af de 7.000 danske jøder i oktober 1943 står tilbage som en enestående begivenhed i Holocausts tragiske historie, men der var desværre også mange, der ikke nåede til Sverige, men i stedet kom til at tilbringe resten af krigen i kz-lejren Theresienstadt, hvor de ufrivilligt blev brugt til at overbevise de rigtige mennesker om, at jøderne bestemt ikke havde noget at klage over.
For at markere, at det i disse dage er 8o år siden, at mange danske jøder blev reddet i sikkerhed på den anden side af sundet, men også for at mindes de mennesker, der ikke gjorde, og i stedet måtte se en helt anden skæbne i øjnene, har vi fundet en række titler frem fra vores digitale katalog, hvori man kan læse om begivenderne i oktober 1943. Læs i øvrigt mere her.
Du kan finde titlerne hos din foretrukne onlineforhandler, digitale bibliotek eller abonnementstjeneste for download eller streaming af indhold.