| | | |

Krystallernes forunderlige univers – interview med Jette Holm

På forlaget Saga Danmark har vi som led i vores retrodigitaliseringsprojekt digitaliseret psykoterapeut og healer Jette Holms bøger om krystaller og selvudvikling. Eftersom der i disse tider synes at være opstået fornyet interesse for det spirituelle, har vi taget en lille snak med forfatteren, der har 15 bøger bag sig.

Hvordan og hvornår begyndte du at skrive?

Jeg har altid været glad for at skrive, og da jeg i 1988 var så optændt af mine oplevelser med krystallerne og healing, vidste jeg, at jeg måtte skrive en bog. Og så gik jeg i gang, det flød bare af sig selv og med kæmpe inspiration fra mine klienter og kursister. Jeg havde et billede af, hvem der skulle udgive min bog, men så mødte jeg en forlægger i forbindelse med, at jeg blev interviewet til en lokal radio, og han sagde; du skal udgive den hos mig. Som sendt fra himlen.

Hvad betyder retrodigitaliseringen af dine ældre værker for dig?

Jeg er glad for, at bøgerne får nyt liv. Jeg får jo fortsat forespørgsler på dem, og for tiden er interessen for krystaller meget stor.

Hvad er den vigtigste udvikling inden for dit felt, siden du skrev de bøger, der nu er blevet digitaliseret?

Spiritualitet er ikke længere forbeholdt en flok ”åndsamøber i nervøst velour”, men er blevet en ting der tales om. Ja, man kan vel næsten sige, at det er blevet en trend at være spirituelt interesseret. Nu er der også større fokus på kvantefysikken, og mange af de ting, jeg talte om i firserne, er jo sidenhen bevist.

Hvordan oplevede du modtagelsen af dine bøger, dengang de udkom første gang?

Jeg var overvældet over interessen dengang, og jeg er fortsat kendt for mine bøger og modtager taknemmelige mails og hilsner på de sociale medier. Og nu melder næste generation sig på banen og skriver, at de er opvokset med mine bøger.

Hvis du skal fremhæve én af dine bøger her og fortælle lidt om tilblivelsen af den, hvilken skulle det så være?

Det må være min første bog, ”Krystaller og ædelsten – i healing og terapi” fra 1997. Det er min ”baby”, og den har solgt fantastisk. Da jeg havde taget beslutningen om at skrive en bog, lånte jeg en skrivemaskine fra BT’s redaktion, da min daværende svigermor var journalist derinde. Den var rød, elektrisk, men uden automatisk slettetast, så der var gang i rettepapiret. (Det lyder, som om jeg er grauballemandens søster.) Jeg sad i en toværelseslejlighed på det mørke Nørrebro og syntes, jeg var lykkens pamfilius. Mit besøg i Taos, New Mexico havde ”boostet” min virketrang, og da USA var meget længere fremme med spirituelle emner og åbne for hele New Age bølgen, var jeg toptunet. Ordet ’inspiration’ kommer fra ’in spirit’, og det var jeg. Jeg følte mig så forbundet med noget større og vigtigt, og jeg skrev i timevis hver dag, mens jeg drak billig frugtte og spiste chokoladekiks.

Min interesse var – og er stadig – det holistiske menneske og det faktum, at alt er energi. Krystallen har en konstant svingning og har været anvendt i kvartsure, computere, radioer og pladespillere for netop det. Desuden har alle farver en svingning, og tilsammen udgør de en potentiel mulighed for et energiskift, et mind-shift. Der er mange måder at heale på. Den særlige force ved krystallen er, at det er noget fysisk, noget konkret du kan se og røre ved. Jeg var en af de første i Danmark, som skrev om healing og spiritualitet. Jeg var i flow med både behandlinger og kurser, så jeg havde masser af oplevelser og erfaringer at dele.

Det var et pionerarbejde, som delte vandene. Enten syntes man, at jeg var ude på det ”okkulte overdrev”, eller også blev jeg elsket for at dele min viden og turde at stå frem med den.

Jeg var med i TV Avisen for at diskutere med en videnskabsmand, på forsiden af Ekstra Bladet mv., og i 1991 inviterede Ole Stephensen mig til at lave programmet Den2Virkelighed på Eleva2ren.

Det, som mange dengang syntes var okkult og sært, benævnes nu ved navn; kvantefysik.

Healing og krystaller er en trend nu, og kendte mennesker fortæller, hvordan de bærer krystaller i lommen, mediterer, lægger engle-kort, designer spirituelle smykker osv. 

Jeg tror, at min force er min nysgerrighed efter at gøre de spirituelle emner konkrete, så det bliver til en normal hverdagspraksis og tilgang for alle, der måtte være interesserede. Jeg skriver i talesprog og kan altid eksemplificere, hvad jeg mener, og hive casestories op af erfaringsbanken.

Gennem 40 år har jeg uddannet mig i terapi med fokus på den holistiske tilgang, og det er dagligt min erfaring, at vi mennesker trives bedst, når vi får et medansvar for at trives, og vi fortrylles, når vi erfarer, hvor enkelt det kan være, og hvor mange tilgange der er. Krystallerne er én af dem. 

Hvor skriver du bedst?

Hjemme eller i sommerhus og gerne tidligt om morgenen eller sent om aftenen.

Hvad inspirerer dig til at skrive?

Menneskers positive forvandling. De veje vi kan vælge at gå. Den holistiske tilgang til livet, som jeg synes, gør livet så meget større. Hvorfor jeg jo er fortsat med at uddanne mig. Det er et skatkammer, og glæden ved at kunne inspirere til den forvandling er min benzin.

Skriver du på noget for tiden?

Ja, flere ting. Og nu er der ro til det, for min datter blev student i sommer. Mine erfaringer gennem fyrre år er som et skatkammer af oplevelser. Jeg oplever, at der skrives mange bøger om spiritualitet, som afspejler en teoretisk tilgang og en lang vej til ”frelse”. Der mangler konkrete levede erfaringer og fortællinger og nogle gedigne hands-on redskaber og gode casestories, man kan identificere sig med.

Hvad læser du selv?

Alt muligt fra den spirituelle lærer Eckhart Tolle til krimiforfatteren Elly Griffiths til Jane Austen, Camus, Majse Njor m.fl. Det afhænger af humøret.

Kan du anbefale en bog, du har læst for nylig?

Ja, Elly Griffiths’ krimier (er nået til nr. 12). En gammel kending; Gregg Bradens ”Den guddommelige matrix” og Susse Wolds ”Bevægelse”.

*

Jette Holm (f. 1964) er uddannet psykoterapeut, akupunktør og healer, og hun har mere end 40 års erfaring som terapeut, underviser og foredragsholder. Hun har desuden et forfatterskab bag sig, der foreløbig tæller 15 bøger.

Du kan finde alle titlerne hos din foretrukne onlineforhandler, digitale bibliotek eller abonnementstjeneste for download eller streaming af indhold.

Lignende indlæg